Kada beba može prvi put u zimskim uslovima da se izvede napolje?
Što se oblačenja tiče, bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, i to višeslojnom garderobom. Tom prilikom, "skafander" je uvijek dobrodošao - jer štiti cijelo tijelo, naročito bebina leđa. Obavezna je kapa koja pokriva uši, kao i šal i rukavice
Tekst: A A ABebina prva šetnja
Kada beba može prvi put u zimskim uslovima da se izvede napolje?

Objavljeno 19.12.2011 u 15:02

Kada bi bebe mogle da biraju kada će da se rode, to sigurno ne bi bila zima. A mame? Da li bi mame izabrale zimu da rode svoje mezimče? Sumnjamo. Razlozi su brojni i vrlo "životni": veš se sporo suši, bebu nije moguće izvesti u šetnju kad god roditelj to zaželi, a tek oblačenje zimi - i mame, i bebe...

Šalu na stranu, sa bebama koje su se rodile zimi, treba biti oprezniji: 

*Ako je temperatura vazduha iznad 15 stepeni, a pupčana rana zarasla, beba može u kratku šetnju.
 
*Ako je temperatura niža od 15 stepeni, treba sačekati sa izlascima dok beba ne napuni mjesec dana.
 
* Sa bebom ne treba izlaziti u šetnju ako je temperatura ispod minus deset stepeni.

Zimi je oko podneva najtoplije, pa bi bilo dobro da se bebin dnevni ritam uskladi tako da u šetnju ide svaki dan u tom periodu. Prvih pet dana, treba iznositi bebu na terasu ili ispred kuće dobro utopljenu - kao za šetnju, kako bi se navikla na svjež vazduh. Najprije deset, pa 15, pa 20 minuta.

Dužina boravka napolju se iz dana u dan postepeno povećava. Poslije toga, možete da izađete u šetnju sa bebom u kolicima (na primjer, u obližnji park), najviše do dva sata. Bebe su izuzetno osjetljive na temperaturne promjene, pošto im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen. 

Boravak na svježem vazduhu poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja djeteta. Beba tako, između ostalog, uči o svijetu oko sebe.

Koliko vremena beba smije da ostane napolju? Koja je najniža temperatura na koju može da se izvede? 

Beba zimi ne bi trebalo da boravi napolju duže od dva sata. Treba češće provjeravati da li su joj tople ručice i nogice, da li je dobro zaštićena od hladnoće.
 
Ako počne da kenjka ili plače, treba se vratiti kući, jer joj šetnja u tom momentu očigledno ne prija.
 
Što se oblačenja tiče, bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, i to višeslojnom garderobom. Tom prilikom, "skafander" je uvijek dobrodošao - jer štiti cijelo tijelo, naročito bebina leđa. Obavezna je kapa koja pokriva uši, kao i šal i rukavice.

Od izuzetne važnosti je i obuća za snijeg, koja treba da bude topla, a ako dijete već uči da hoda, onda i nepromočiva. Kolica za šetnju treba da imaju zaštitu i toplu podlogu na mjestu gdje beba leži (može i deka). 

Napomena! Sa bebom nikada ne treba šetati zimi ako puše vjetar, pada kiša ili susnježica, ako je magla ili mećava.


(MOJEzdravlje)