Zašto kišemo, zašto nam "igra" oko i još ponešto o ljudskom tijelu
Da li ste se nekad zapitali zašto vam "zaigra" oko, zašto kišemo ili nam izlaze modrice? Evo odgovora na ta i još neka pitanja o čudnim pojavama u vezi sa našim tijelom
Tekst: A A ADa li ste znali?
Zašto kišemo, zašto nam "igra" oko i još ponešto o ljudskom tijelu

Objavljeno 27.04.2012 u 18:04

Da li ste se nekad zapitali zašto vam "zaigra" oko, zašto kišemo ili nam izlaze modrice? Evo odgovora na ta i još neka pitanja o čudnim pojavama u vezi sa našim tijelom.
 
Zašto nam "igra" oko
Šta se dešava? "Tik" u medicini podrazumijeva bilo koju nevoljnu radnju nekog dijela tijela. U ovom slučaju, riječ je o onim pomalo dosadnim trzajima koje može proizvoditi mišić u blizini oka, ali i u drugim dijelovima tijela, kao što je na primjer koljeno, i koji mogu, i bez ikakvog razloga, potrajati i po cijeli dan.

"Sitni mišići ponekad se 'razigraju' pod kožom kada je osoba uzbuđena ili pod stresom", objašnjava dr. Jefrey Cain, iz Dječije bolnice Colorado u Denveru, a prenosi "Fox news".

"Tijelo vam na taj način poručuje da je pod stresom ili da ste umorni", kaže dr. Cain. "Kada vam 'igra' oko, najčešće je u pitanju zamor, od višesatnog rada na računaru, recimo."

Šta da radite? "U većini slučajeva, ovi trzaji mišića oka nisu ozbiljan problem", objašnjava dr. Cain. U suštini, tijelo vam samo poručuje da vam treba odmor, ali uzrok ove pojave ponekad može biti i anksioznost ili prekomjeran unos kofeina ili alkohola.

Pustite sebi muziku koju volite, fokusirajte se na nešto što vas opušta, i - udaljite se od računara.

Zašto kišemo
Ponekad najavljuje bolest, ponekad je samo smiješna i iritirajuća pojava (na primjer kad ne možete da prestanete da kišete, tako da već svima oko vas postane smiješno da vam govore "nazdravlje"), ova mala "unutrašnja eksplozija", kao i kašalj, počinje udisanjem vazduha i "zatvaranjem" glasnih žica. Ali, kad je kihanje u pitanju, jezik i resica blokiraju vazdušni put, tako da umjesto samo na usta on "izlijeće" i na nos. Ako ste bolesni, kihanjem ćete u okolinu "lansirati" i milione bacila.

Zašto kišemo? Kao što prilikom kašljanja izbacujemo štetan "višak" iz disajnih puteva, kad kišemo izbacujemo ono što nam "napada" nos: polen, prašinu, bakterije, viruse...

Kihanje je način na koji naše tijelo održava sinuse i nosnu šupljinu čistom. Ali, postoje i druge situacije u kojima kišemo, na primjer kad pogledamo u Sunce ili jako svjetlo - tada je u pitanju fotosenzitivno refleksno kihanje.

Šta možete da uradite? Pa, kihanje uglavnom ne možete da spriječite, možete samo da se pobrinete da ne kišete u pravcu drugih ljudi u vašoj okolini. Naravno, neće vam biti ništa ako uspijete da se uzdržite da ne kihnete, ali nema razloga, najbolje je da sve ide svojim prirodnim tokom. Samo koristite maramice i poslije toga operite ruke.

Zašto nam trne neki dio tijela
Kada je neki nerv iziritiran iz bilo kojeg razloga, a signal koji uobičajeno šalje do mozga na neki način ometen, kao na primjer kad duže vrijeme sjedite u nezgodnom položaju, javiće se osjećaj utrnulosti u tom dijelu tijela.

"Medicinski izraz za to je parestezija", objašnjava dr. Cain, "a znači da tijelo osjeća nešto što nije uobičajen neurološki odgovor i zato on za mozak nema nikakvog smisla."

Komunikacija između različitih dijelova tijela funkcioniše po principu slanja električnih signala iz nekog dijela tijela do mozga i obratno. Recimo da se cijelom težinom oslonite na lakat: nerv se tu sabija i ne može da šalje uobičajeni signal do mozga, organizam to prepoznaje kao nešto što "nije u redu" i taj dio tijela trne.

Šta možete da uradite? Najbolje je da se malo razmrdate ili izmasirate dio tijela koji vam je utrnuo. To najčešće rješava problem u roku od nekoliko minuta u najgorem slučaju.

Ali, ako imate utisak da "trnete" češće nego što vam se to ranije dešavalo, možda ne bi bilo loše da odete kod ljekara, jer to može biti simptom dijabetesa, nedostatka nekog vitamina ili pritiska kosti na nerv, što može ostaviti ozbiljne posljedice ako se ne liječi na pravi način.

Zašto se ježimo
Kada se naježimo, sićušni mišići u korijenu dlake se aktiviraju i podižu je. Kada je hladno, "podignute" dlake stvaraju barijeru koja doprinosi boljem čuvanju toplote. I mada je to prirodan odgovor na hladnoću, koji i dalje "radi" za životinje koje imaju krzno, sa gubitkom tjelesnih malja koji smo doživjeli tokom evolucije, za ljude to više nema mnogo smisla.

Ponekad se naježimo i kada smo pod stresom ili se uplašimo. To je takođe naslijeđe iz davnina, koje u životinjskom svijetu još ima svrhu: nakostriješena životinja izgleda opasnije.

Desi se i da zadovoljstvo, seksualno uzbuđenje ili čak i slušanje omiljene pjesme izaziva ovakvu reakciju, ali naučnici nisu sigurni zašto. Ali, ako se naježite jer vas je dodirnula osoba koja vam se dopada, to je znak da se osjećate dobro - samo uživajte.

Zašto nam izlaze modrice
Kada se udarimo, sitni krvni sudovi koji se nalaze tik ispod kože se oštete i male količine krvi se izlivaju u okolno tkivo. U prvom trenutku, modrica je obično ljubičasta, jer krv koja se izlije van krvnog suda potamni pošto u nju više ne stiže kiseonik iz pluća. Modrica zatim prolazi kroz različite "faze", što se završava blijedožutom ili braonkastom, jer tijelo počinje da se oslobađa tog viška krvi, dok konačno ne nestane.

Modrice nemaju neku naročitu svrhu, to je prosto pokazatelj neke povrede, manje ili veće. "Modrice su samo faza u procesu izliječenja, i nemaju neki naročiti značaj", kaže dr. Cain, "i jedino što treba da uradite je da sačekate da vas prođu."

Ipak, ako vam modrice izlaze svaki čas, ili ako često ne možete da se sjetite da ste se udarili a imate modrice, trebalo bi da odete kod ljekara za svaki slučaj. Isto važi i za pojavu podliva koji zahvataju velike površine.


(MOJEzdravlje)