Čaj od maslačka
Ovaj čaj pomaže i u terapiji malokrvnosti, reume, neredovnih menstruacija i kamena u žuči
Tekst: A A A



Ljekovita svojstva
Čaj od maslačka

Objavljeno 30.04.2012 u 13:39

Maslačkov čaj treba da piju dijabetičari, a preporučuje se i da svaki dan sažvaću pet do deset šupljih stabljika.

Ovaj čaj pomaže i u terapiji malokrvnosti, reume, neredovnih menstruacija i kamena u žuči.

Dobar je i za pročišćavanje organizma, pomaže kod degenerativnih promjena hrskavice, a podstiče i znojenje.

Preporučuju ga i u borbi protiv debljine i celulita.

Čaj od suhog usitnjenog korjena najčešće se priprema. Jedna kašika korjena stavi se u dva decilitra vode i kuha na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim se poslije 15 minuta procijedi i pije tokom dana nezaslađen, ili zaslađen pravim domaćim medom.

Čaj od listova takođe je veoma zdrav. Da bi se pripremio potrebna je šaka finih listova, prethodno opranih i sitno isjeckanih. Za čaj se uzimaju dvije kašičice ovako spremljenih listova i preliju sa četvrt litra vrele vode. Ostavi se pokriven da odstoji petnaest minuta, a kada čaj postane mlak, nezaslađen se pije u malim gutljajima. Da bi se postigao pravi efekat po šolja čaja treba da se pije ujutru, u podne i kasno popodne.

Čaj uvijek treba da se pripremi svjež. Ukoliko se nema vremena za pripremu čaja, ubrani listovi mogu da se operu i sitno isjeku, a zatim pospu na parče hljeba namazanog maslacom i pojedu.


(MOJEzdravlje)