Trudnice koje puše oslabljuju imunitet bebe
Buduće majke koje puše znatno povisuju rizik od razvijanja dišnih problema svoje bebe jednom kada ona odraste, upozorili su američki stručnjaci
Tekst: A A AUpozorenje stručnjaka
Trudnice koje puše oslabljuju imunitet bebe

Objavljeno 28.10.2013 u 17:09

Buduće majke koje puše znatno povisuju rizik od razvijanja dišnih problema svoje bebe jednom kada ona odraste, upozorili su američki stručnjaci.

O opasnostima pušenja po zdravlje zna se mnogo toga i bezbrojno je puno istraživanja provedeno na temu kako aktivno i pasivno pušenje utiče na zdravlje svih nas. Sada američki stručnjaci upozoravaju trudnice kako ovom lošom navikom dovode imunitet svoje bebe u pitanje.

Naime, ustanovili su kako je dojenčad majki koje su pušile za vrijeme trudnoće 50 posto sklonija biti primljena u bolnicu ili čak sklonija smrti zbog široke lepeze infektivnih bolesti u odnosu na bebe čije majke nisu pušile u trudnoći.

"Već duže vrijeme znamo da su bebe čije su majke pušile za vrijeme trudnoće izložene visokom riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s niskom porođajnom težinom, preuranjenim porodom i lošim razvojem pluća. Dok su respiratorne infekcije prepoznate kao zajednički uzrok bolesti koje su ponekad opasne po život, ova je studija pokazala kako su bebe izložene dimu cigareta u maternici izložene i povišenom riziku od prijama u bolnicu i smrti zbog znatno šireg opsega infekcija, respiratornih i nerespiratornih", objasnila je Abigail Halperin, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Pediatric Infectious Diseases.


(MOJEzdravlje)