Naučnici otkrili zašto su moždani i srčani udari najčešći ujutro
Američki tim istraživača došao je do zaključka da se najveći broj srčanih i moždanih udara događa oko 6.30 sati ujutro, a stručnjaci Ženske bolnice Bringham u Bostonu su ustanovili zašto je tako
Tekst: A A AIstraživanje
Naučnici otkrili zašto su moždani i srčani udari najčešći ujutro

Objavljeno 16.12.2016 u 08:01

Američki tim istraživača došao je do zaključka da se najveći broj srčanih i moždanih udara događa oko 6.30 sati ujutro, a stručnjaci Ženske bolnice Bringham u Bostonu su ustanovili zašto je tako.

Proučavajući nivo proteina u krvi kod zdravih osoba tokom dvije sedmice, oni su zaključili da je koncentracija proteina PAI-1, koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka, najmanja u ranim jutarnjim satima, javlja Tanjug.

U tom periodu su sagledali njihovu svakodnevnu rutinu i proučavali su kako bi se ispitanici osjećali kada bi radili neke stvari koje nisu u skladu s uobičajenim rasporedom njihovih aktivnosti.

"Ustanovili smo da bioritam doprinosi povišenom riziku po kardiovaskularni sistem, što takođe ukazuje da bioritam uzrokuje jutarnji vrhunac visine koncentracije proteina PAI-1, nezavisno od bilo kakvog utjecaja iz vanjske sredine", kaže dr Frank Scheer, direktor Medicinskog programa hronobiologije pri Ženskoj bolnici i vođa istraživanja objavljenog u časopisu Blood.

On je dodao da bi jutarnji vrhunac proteina PAI-1 mogao da objasni štetne kardiovaskularne događaje kod rizičnih pojedinaca.


(MOJEzdravlje)