Šta je streptokok?
Streptokok je visoko zarazna bakterija, koja je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrijela i krajnika. Kod djece do tri godine starosti, streptokokna infekcija javlja se u obliku blage upale nosa i ždrijela, a kod malo starijih mališana uzrasta preko tri godine najčešće se manifestuje gnojnom anginom i šarlahom
Tekst: A A AStreptokok
Šta je streptokok?

Objavljeno 21.05.2010 u 09:53

Streptokok je visoko zarazna bakterija, koja je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrijela i krajnika. Kod djece do tri godine starosti, streptokokna infekcija javlja se u obliku blage upale nosa i ždrijela, a kod malo starijih mališana uzrasta preko tri godine najčešće se manifestuje gnojnom anginom i šarlahom.

Koje bolesti izaziva streptokok?

Tri najčešća oboljenja kod djece, koja nastaju kao posljedica bakterije streptokok su: streptokokna upala nosa i ždrijela, streptokokna angina i šarlah.

Streptokokna upala nosa i ždrijela blaže je streptokokno oboljenje, a karakteriše se neznatno povišenom temperaturom, grloboljom, „nazalnim“ govorom i crvenilom ždrijela. Kod dojenčadi i male djece infekcija streptokokima iz nosa i ždrijela često se proširi na srednje uho. Limfni čvorovi na vratu obično su uvećani.

Streptokokna angina nakon kratkotrajne inkubacije od jednog do tri dana, nastupa naglo s povišenom temperaturom, groznicom, jakom grloboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima. Nerijetko počinje i povraćanjem. Ždrijelo, resica i nepčani lukovi su jarko crveni i otečeni, krajnici su povećani i crveni sa gnojnim tačkicama ili naslagama. Limfni čvorovi na vratu su uvećani i bolni.

Šarlah počinje kao streptokokna angina, a nakon dva dana javlja se crveni, tačkast osip. Koža je suha i hrapava, a osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim dijelovima trbuha i preponama, a na licu ga nema. Obrazi su zažareni, a oko usta je izraženo blijedilo. U početku bolesti jezik je obložen, a nakon nekoliko dana postaje nalik na malinu. Osip traje oko sedam dana, nakon čega se koža ljušti i peruta.

Kako se prenosi streptokok?


Streptokok se prenosi vrlo brzo i lako, naročito u kolektivima – vrtići i škole. Osim kapljičnim putem, može da se dobije i preko predmeta - maramica, peškir, itd. Mali bolesnik je zarazan za svoju okolinu za vrijeme kliničke bolesti, odnosno približno 10 dana.

Šta znači da je dijete kliconoša?

Kliconoše su ona djeca koja u svom grlu imaju stalno prisutan streptokok, a nemaju nikakve tegobe. Dakle, vaše dijete nije bolesno, ali i ne predstavlja opasnost za okolinu. Kod kliconoša bakterije se nalaze na površini grla, ali nemaju dodira sa imunološkim snagama organizma, a često mogu imati zaštitnu ulogu.

Da li je neophodno uzimanje brisa?


Naravno, da biste dobili sigurnu potvrdu da vaše dijete ima streptokok, treba da mu se uradi bris ždrijela. Dijagnoza se postavlja na osnovu mikroskopskih, kulturelnih i biohemijskih osobina. Tek onda se može pristupiti pravoj terapiji i adekvatnom liječenju.

Kako se liječi streptokok?

Najefikasnije liječenje streptokoka je penicilinom, koji eliminiše mogućnost prenosa infekcije za 24 sata. Lijekovi se primjenjuju deset dana, a u slučaju alergije na penicilin koriste se drugi takođe efikasni preparati. Neliječeni bolesnici, naročito oni sa gnojnim iscetkom iz nosa i ždrijela mogu širiti infekciju nedeljama i mjesecima.


(MOJEzdravlje)