Polip debelog crijeva
Polip je tkivna masa koja štrši u lumen crijeva, može da bude sesilni ili na peteljci. Priroda im se identifikuje samo histološkim pregledom po polipektomiji. Polipi se dijele na neoplastične i neneoplastične
Tekst: A A APolipektomija
Polip debelog crijeva

Objavljeno 08.06.2010 u 10:38

Polip je tkivna masa koja štrši u lumen crijeva, može da bude sesilni ili na peteljci. Priroda im se identifikuje samo histološkim pregledom po polipektomiji. Polipi se dijele na neoplastične i neneoplastične.

Neoplastični polipi (adenomi i maligni polipi) - prethode oko 5 godina karcinomu koji iz njih nastaje. Srednje godine ispoljavanja su 58 - 63.  Najčešće se ne ispoljavaju simptomima i nalaze se slučajno, pri irigografiji ili kolonoskopiji.

Okultno (skriveno) ili manifestno krvarenje su najčešći načini ispoljavanja, mogu da budu zastupljeni i zatvor ili stolica uskog promjera, proliv i nadimanje. Veliki vilozni adenomi u rektumu ili sigmoidnom kolonu mogu da uzrokuju profuzan sekretorni proliv sa dehidracijom, poremećajem elektrolita (posebno elektrolita) i metaboličkom acidozom.

Osnovu dijagnoze čine kombinacija rektosigmoidoskopije i irigografije sa dvojnim kontrastom i/ili kolonoskopija.

Liječenje - polipi na peteljci uklanjaju se endoskopski, omčom za elektrosekciju, i cijeli šalju na histološki pregled da bi se utvrdio njihov maligni potencijal. Hirurška polipektomija je neophodna kada maligni polip nije u cjelini otklonjen, kada u peteljci sadrži maligno tkivo ili kada je polip sesilan. Šest do dvanaest mjeseci po uklanjanju benignih polipa ponavlja se kolonoskopija, a zatim radi svake dvije godine.

Neneoplastični polipi - vrlo su česti, uglavnom multipli, obično ravni, sjajni i manji od 5 mm. U ovu grupu spadaju i inflamatorni, kao i hamartomski polipi (sa viškom lamine proprije, cističnim žlijezdama i obilno vaskularizovani - juvenilni, ili hiperplazijom lamine muscularis mucosae - Peutz - Jeghersovi polipi).

Porodična adenomatozna polipoza, PAP-karakteriše se pojavom mnogobrojnih adenoma u kolonu, hereditarnim porijeklom i velikom predispozicijom za razvoj karcinoma. Broj adenoma varira od 100 do nekoliko hiljada, a javljaju se kao sesilni ili na peteljci. Simptomi su u vidu blagih abdominalnih bolova, lakših proliva i oskudnog krvarenja. Pojava grčevitih bolova, izraženo peranalno krvarenje, gubitak težine i promjene u pasaži crijeva ukazuju na razvoj karcinoma.

Dijagnoza - postavlja se na osnovu endoskopskog pregleda, polipektomije i histološkog pregleda uklonjenih polipa.

Liječenje - proktokolektomija sa ileostomom. Endoskopske kontrole su na 3 - 6 mjeseci i pri tom se odstranjuju novonastali adenomi.

Peutz - Jeghersov sindrom - karakteriše ga gastrointestinalna polipoza, udružena sa zeleno - crnom kožnom i sluzokožnom pigmentacijom  (na usnama, prstima, bukalnoj sluznici, perianalnoj koži i familiijarna anamneza. Polipi su veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Liječenje - sastoji se od transendoskopskog uklanjanja kolonalnih polipa, a kod lokalizacije u tankom crijevu primjenjuje se hirurška resekcija.

Juvenilna polipoza kolona - osim u debelom, može se naći i u tankom crijevu, rjeđe u cijelom gastrointestinalnim traktom. Pojavljuju se u prvoj deceniji života, podjednako kod oba pola. Juvenilni polipi su, obično, lokalizovani u rektumu, na peteljci su i glatke površine. Simptomi su isti kao i kod prethodnih oblika. Maligna alteracija je veoma rijetka.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, irigografije i kolonoskopije. Dijagnozu potvrđuje histološka analiza odstranjenog polipa.

Liječenje se sastoji od transendoskopske polipektomije.


(MOJEzdravlje)