7 savjeta kako djecu zaštiti od bakterija i virusa
Perite ruke na ispravan način, sa sapunom i vodom, dovoljno je 20-ak sekundi trljanja kako bi se ubile bakterije kojih se treba riješiti
Tekst: A A AJednostavni recepti
7 savjeta kako djecu zaštiti od bakterija i virusa

Objavljeno 25.02.2011 u 12:02

Nije vam potreban nikakav posebni borac protiv bakterija kako biste svoju obitelj zaštitili od raznih bolesti koje uzrokuju, dovoljno je slijediti ovih sedam osnovnih koraka..

1. Naučite svoju djecu da peru ruke kada je to najpotrebnije: nakon odlaska na toalet, diranja životinja ili igre na dvorištu, kao i prije jela.

2. Perite ruke na ispravan način, sa sapunom i vodom, dovoljno je 20-ak sekundi trljanja kako bi se ubile bakterije kojih se treba riješiti.

3. Ponesite sa sobom bočicu sredstva za čišćenje ruku ili vlažne maramice kada vodite djecu na javna igrališta i parkove, shopping centre i ostala mjesta gdje možda nema umivaonika pri ruci. Dobro istrljajte cijele ruke, ako je moguće i ispod noktiju.

4. Nakon pripravljanja mesa ili peradi operite daske za rezanje toplom vodom i sredstvom za pranje suđa, a po mogućnosti očistite radne površine dezinfekcijskim sredstvom. Bakterije koje se obično nalaze na sirovom mesu, uključujući campylobacter, salmonellu i E. coli, opasnije su od bilo koje druge bakterije koju imate u kući.

5. Male ozljede i ogrebotine operite vodom i sapunom, a zatim stavite neku antibakterijsku mast, zaštitite zavojem ili flasterom koji trebate mijenjati svaki dan dok rana ne zacijeli.

6. Provjerite jesu li djeca cijepljena na vrijeme, a razmislite i o cijepljenju protiv gripe svake godine. Dijete školske dobi koje je cijepljeno protiv gripe teže će kući donijeti neku bakteriju kojom može zaraziti čitavu obitelj.

7. Ako je u kući neko bolestan, obavezno prebrišite, po mogućnosti s nekim antibakterijskim sredstvom, kvake, daljinske upravljače, igračke i ostale stvari koje vaše dijete dodiruje tokom dana.


(MOJEzdravlje)