Otkrijte šta uništava vašu probavu
Posljednjih godina sve više ljudi ima raznih problema sa probavom. Smatra se da je najveći uzrok tome stresan način života i nezdrava ishrana
Tekst: A A A



Opasni iritanti
Otkrijte šta uništava vašu probavu

Objavljeno 12.04.2011 u 18:09

Alkohol, antibiotici, kafa i čaj, vlakna i začini najveći su iritanti probavnog sistema koji mogu izazvati velike probleme, a na kraju i ozbiljne bolesti.

Najbolje ih je izbjegavati u širom luku jer ćete tako izbjeći ili ublažiti nadutost, konstipaciju, dijareju i bilo koji drugi probavni problem
 
Posljednjih godina sve više ljudi ima raznih problema sa probavom. Smatra se da je najveći uzrok tome stresan način života i nezdrava ishrana.

Godine življenja na takav način mogu rezultirati ozbiljnim bolestima pa naučnici upozoravaju na važnost zaštite i prevencije. Kako?
 
Za početak obavezno izbjegavajte probavne iritante – alkohol, antibiotike, neke začine, pšenicu, kafu i čaj. Kako navodi Patrick Holford u svojoj knjizi "Kako poboljšati probavu" to su najčešći uzroci ozbiljnih zdravstvenih problema.

Alkohol

Ovaj crijevni iritant izaziva upale i oštećenja stijenke probavnog sistema. Uz to, alkohol uništava i crijevne bakterije što može dovesti do rasta stanica u kolonu, a to zna rezultirati i karcinomom. Uživanje alkohola povezano je sa različitim vrstama karcinoma, a rizik je dodatno povećan kod osoba koje uz to i puše.

Stalno i redovno konzumiranje alkohola vrlo je loše za probavu i povećava opasnost od raka. Tačnije, povećava rizik od abnormalne crijevne propusnosti i alergija te je alkohol najbolje izbjegavati prilikom bilo kakvog programa za postizanje zdrave probave.

Antibiotici

Antibiotici ubijaju bakterije, ali na taj način se uništavaju i zdrave te životno važne bakterije u probavnom sistemu. Vjerovatno ste već primijetili da imate probavnih tegoba dok konzumirate antibiotike. Dakako, u nekim slučajevima kada ste zaista bolesni antibiotike jednostavno morate uzimati, ali nastojte ih izbjegavati kada god možete. Vaša probava bit će vam zahvalna.

Kafa i čaj

Kafa sadržava različite supstance koje iritiraju probavni sistem. Kofein i teobromin samo su neke od tih štetnih supstanci. Osim iritacije, često uživanje u kafi dovodi i do slabe apsorpcije hranjivih tvari. Sličan efekat na probavu ima i čaj iako je u njemu manje kofeina, ali ima više teina koji se vezuje sa mineralima i izbacuje ih iz tijela. Povremena šoljica čaja ili kafe neće nikome naškoditi, ali ako imate probavnih tegoba – možda samo i nadutost, nikako to ne biste trebali konzumirati svakodnevno. Problem je i što se kafa ili čaj piju uglavnom vrući, a to probavi nikako ne godi. Čak je jedno istraživanje pokazalo da je karcinom jednjaka i želuca češći kod ljudi koji piju vruće napitke.

Začini

Neki začini su dobri za probavu, ali neki mogu prouzrokovati velike probleme. Na vrhu liste štetnih začina je čili koji posebno iritira crijeva. Uz njega idu i drugi ljuti začini koji znaju napraviti velike probleme u probavnom sistemu. "Dobri" začini poboljšat će situaciju, a u tu kategoriju ulaze kajenski papar i kurkumin, piše Tportal.

Vlakna

Iako je nerafinisana hrana bogata vlaknima uglavnom dobra, neki ljudi imaju problema sa pojedinim vrstama vlakana kao što su mekinje ili možda čak i sirove namirnice. Možda i vi ulazite u tu grupu ljudi pa vas često muči dijareja ili konstipacija. Ako je to slučaj, vrlo vjerovatno imate problema sa ileocekalnim zaliskom.

To je kružni mišić koji razdvaja tanko i debelo crijevo. Ako on ne funkcioniše onako kako treba dolazi do prelaska toksina iz debelog crijeva u tanko crijevo. Kada se to dogodi, u potpunosti treba izbjegavati probavne iritante – alkohol, kafu, čaj, začine, antibiotike, pšenične mekinje i sirovu hranu.


(MOJEzdravlje)