Riblje ulje pomaže rast mišića kod oboljelih od karcinoma
Vjeruje se da je gubitak mišićne mase pacijeneta oboljelih od karcinoma rezultat upalnih procesa, a s obzirom da riblje ulje spriječava razvoj upalnih procesa, čini se da posljedično smanjuje i gubitak mišićne mase oboljelih
Tekst: A A AIstraživanje
Riblje ulje pomaže rast mišića kod oboljelih od karcinoma

Objavljeno 14.04.2011 u 09:02

Oboljelima od karcinoma, unos suplemenata ribljeg ulja mogao bi pomoći u održavanju ili čak i povratu izgubljene mišićne mase.
 
Prema nedavno objavljenoj studiji, većina pacijanata koji su tokom 10 nedelja primali riblje ulje u obliku dodataka prehrani uspijeli su održati ili povratiti izgubljenu mišićnu masu, dok je kod pacijenata koji nisu dobivali riblje ulje zabilježen gubitak mišićne mase.
 
Vjeruje se da je gubitak mišićne mase pacijeneta oboljelih od karcinoma rezultat upalnih procesa, a s obzirom da riblje ulje spriječava razvoj upalnih procesa, čini se da posljedično smanjuje i gubitak mišićne mase oboljelih.
 
U studiji je sudjelovalo 16 pacijenata s karcinomom pluća koji su tokom 10-o nedeljnog perioda u kojem su primali kemoterapiju, također uzimali i 2,2 grama EPA-e (komponenta ribljeg ulja – eikozapentaenska kiselina) svaki dan. Istraživači su pacijentima mjerili razinu EPA u krvi te utvrđivali sastav masti i mišića.
 
Utvrđeno je da su pacijenti koji nisu dobivali suplemente ribljeg ulja kroz period od 10 nedelja smršavili 2,3 kilograma, dok su pacijenti koji su suplemente uzimali održali svoju tjelesnu masu. Također, kod pacijenata koji su imali najviše razine EPA-e u krvi, tokom trajanja studije zabilježen je najviši porast mišićne mase.


(MOJEzdravlje)